Una universitat democràtica i autònoma

2.Implementar l’autonomia universitària a tots els nivells: acadèmic o de govern.

a.Davant els grans reptes que tenen les universitats públiques, i en especial la UAB (plans de contenció pressupostària i resolució del dèficit acumulat, implementació de l’EEES, noves propostes de “governança”),  es tracta de promoure processos participatius del conjunt de la comunitat universitària i dels treballadors/es dels diferents sectors.

b.Recuperar el funcionament democràtic que s’ha anat malmetent des de la implantació de la L.O.U. promoguda sota el govern Aznar i,  amb ell el paper dels Claustres de Facultat i del Claustre General, com a òrgans de control acadèmic i econòmic, de participació i decisió.
  • El Rector sotmetrà, amb caràcter anual, les línies de la seva actuació al Claustre General que s'hi haurà de pronunciar amb caràcter vinculant.
  • Els membres del Consell de Govern que els estatuts permeten designar lliurement al Rector seran escollits pels claustrals del sector al que hagin de representar.
c.Promoure un procés de renovació a fons dels plans d’estudi de cada facultat i centre, corregint els aspectes mecanicistes, parcials i descompensats dels actuals plans. La seva implantació anticipada a la UAB ens permet ara reflexionar sobre aquests aspectes i millorar-los per tornar a guanyar el paper capdavanter davant altres Universitats de l’Estat que ens varen anar al darrera.

d.Resistir les mesures de retallades pressupostàries dels serveis públics imposades des de la Generalitat i executades en l’àmbit universitari pels Equips de Govern de les universitats públiques catalanes.